Volcans i vida

90 minuts
85€ per grup

Esteu a punt per anar enrere en el temps? En aquesta activitat revelarem el paper clau dels volcans en l’origen de la vida a la Terra i ens posarem a la pell de científics i científiques per seguir les pistes de l’evolució. Observarem les cèl·lules al microscopi i descobrirem les diferències entre la cèl·lula animal i vegetal i, a partir de l’experimentació, entendrem el canvi que va suposar la fotosíntesi per a l’aparició de la vida tal com la coneixem avui.

Tot seguit investigarem els fòssils que evidencien l’evolució de les diferents espècies del regne animal i desvelarem com els volcans han influït en nombroses extincions. Finalment extraurem el nostre propi ADN, la clau de l’evolució!

Per a més informació i reserva d’activitats, poseu-vos en contacte amb el Servei d’Atenció a l’Usuari de l’Espai Cràter.

Activitats relacionades

(De)construïm l’Espai Cràter
Com es crea l’Espai Cràter? Descobrirem, mitjançant la investigació, com s’ha generat, recopilat i compartit el coneixement en diferents èpoques històriques. Desvelarem, a través de dinàmiques, quins perfils professionals fan possible la creació i el manteniment d’un equipament d’aquestes característiques. Tot seguit ens convertirem en historiadors i historiadores per analitzar i classificar diferents documents antics de la comarca que han quedat a l’arxiu de l’Espai Cràter. Un cop descoberta la importància de les fonts documentals per poder construir la història d’un territori, es proposa als nois i noies de prototipar un recurs digital que permeti recopilar testimonis i vivències dels visitants de l’Espai Cràter, ja sigui a un nivell oral, escrit, visual o audiovisual.
La física dels volcans
Ens posarem a la pell d’expertes i experts geofísics i, mitjançant l’experimentació al laboratori, entendrem com s’ha format la Terra i el seu relleu: Com és el nostre planeta per dins? Per què es mouen les plaques tectòniques? Quina relació tenen amb l’activitat volcànica? També experimentarem creant diferents tipus de relleu per relacionar les forces aplicades amb les deformacions causades a l’escorça terrestre, i descobrirem els diferents tipus d’erupcions volcàniques, les seves característiques i què fa que una erupció sigui més o menys violenta. Finalment traslladarem tot el nostre coneixement a la Garrotxa, entenent quins processos geològics han fet possible el paisatge únic d’aquesta zona.
Una erupció de colors
Ens posarem a la pell de vulcanòlegs i vulcanòlogues, per descobrir, a través de l’experimentació, com és un volcà, quines parts té i que no tots els volcans són iguals. Després crearem el nostre propi volcà i el farem entrar en erupció. A continuació, observarem i investigarem un mur de pedra seca i jugarem a crear construccions a partir dels materials volcànics, tal com van fer els habitants de la Garrotxa fa anys, per posar en relleu la forta relació volcans-persones que sempre hi ha hagut a la comarca.
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.