Activitats educatives

Una erupció de colors
Ens posarem a la pell de vulcanòlegs i vulcanòlogues, per descobrir, a través de l’experimentació, com és un volcà, quines parts té i que no tots els volcans són iguals. Després crearem el nostre propi volcà i el farem entrar en erupció. A continuació, observarem i investigarem un mur de pedra seca i jugarem a crear construccions a partir dels materials volcànics, tal com van fer els habitants de la Garrotxa fa anys, per posar en relleu la forta relació volcans-persones que sempre hi ha hagut a la comarca.
Som dins d’un volcà
Un equip de científics i científiques ens demana ajuda per descobrir si l’Espai Cràter és dins un volcà. Ens posarem a la pell de geòlegs i geòlogues per dur a terme una recerca científica durant la qual posarem en pràctica el mètode científic. Per dur a terme la tasca científica, recollirem mostres al camp per després analitzar-les al laboratori, on descobrirem les propietats dels minerals (porositat, magnetisme, conductivitat elèctrica, fluorescència…) i així poder confirmar la nostra hipòtesi. Després descobrirem la tasca de vulcanòlegs i vulcanòlogues, com treballen i quines eines utilitzen, i entendrem com funciona un sismògraf. Finalment, reforçarem la importància de conservar l’entorn i de moviments socials com “Salvem els volcans”, i farem una petita càpsula de vídeo per contribuir a la promoció de la sostenibilitat.
(R)evoluciona l’energia!
A partir d’experiències, maquetes i prototips, entendrem què és l’energia i com es transforma. També descobrirem com l’ésser humà ha après a utilitzar les diferents fonts d’energia al llarg de la història. Després, visitarem la instal·lació de geotèrmia de l’Espai Cràter i experimentarem per descobrir com funciona. Tot seguit, es proporcionarà material divers a l’alumnat perquè disseny i prototips d’instal·lacions accionades per energies verdes. Finalment, reflexionarem sobre la importància de l’ús d’energies renovables per a la conservació de l’entorn i la lluita contra el canvi climàtic.
Volcans i vida
Esteu a punt per anar enrere en el temps? En aquesta activitat revelarem el paper clau dels volcans en l’origen de la vida a la Terra i ens posarem a la pell de científics i científiques per seguir les pistes de l’evolució. Observarem les cèl·lules al microscopi i descobrirem les diferències entre la cèl·lula animal i vegetal i, a partir de l’experimentació, entendrem el canvi que va suposar la fotosíntesi per a l’aparició de la vida tal com la coneixem avui. Tot seguit investigarem els fòssils que evidencien l’evolució de les diferents espècies del regne animal i desvelarem com els volcans han influït en nombroses extincions. Finalment extraurem el nostre propi ADN, la clau de l’evolució!
(De)construïm l’Espai Cràter
Com es crea l’Espai Cràter? Descobrirem, mitjançant la investigació, com s’ha generat, recopilat i compartit el coneixement en diferents èpoques històriques. Desvelarem, a través de dinàmiques, quins perfils professionals fan possible la creació i el manteniment d’un equipament d’aquestes característiques. Tot seguit ens convertirem en historiadors i historiadores per analitzar i classificar diferents documents antics de la comarca que han quedat a l’arxiu de l’Espai Cràter. Un cop descoberta la importància de les fonts documentals per poder construir la història d’un territori, es proposa als nois i noies de prototipar un recurs digital que permeti recopilar testimonis i vivències dels visitants de l’Espai Cràter, ja sigui a un nivell oral, escrit, visual o audiovisual.
La física dels volcans
Ens posarem a la pell d’expertes i experts geofísics i, mitjançant l’experimentació al laboratori, entendrem com s’ha format la Terra i el seu relleu: Com és el nostre planeta per dins? Per què es mouen les plaques tectòniques? Quina relació tenen amb l’activitat volcànica? També experimentarem creant diferents tipus de relleu per relacionar les forces aplicades amb les deformacions causades a l’escorça terrestre, i descobrirem els diferents tipus d’erupcions volcàniques, les seves característiques i què fa que una erupció sigui més o menys violenta. Finalment traslladarem tot el nostre coneixement a la Garrotxa, entenent quins processos geològics han fet possible el paisatge únic d’aquesta zona.
Cràter Studio
Una productora de la comarca, Cràter Studio, està preparant una sèrie de ciència-ficció ubicada a la Garrotxa i busca nous talents! Ens posarem a la pell de guionistes de cinema i crearem un relat de ciència-ficció, el tema del qual són els reptes socioambientals que viu la comarca, en un context d’emergència climàtica i crisi global. Per tal de donar rigor científic al relat, hauran d’elaborar una proposta narrativa versemblant a partir d’una fase inicial de documentació, que té com a primer pas la visita a la sala expositiva de l’equipament. Tot seguit prepararem el quadern de guionització i un guió il·lustrat (storyboard) per tal de plasmar la nostra idea. Finalment, defensaran els seus projectes davant els companys i companyes. Alerta que, com a Hollywood, el jurat valorarà les propostes i les puntuarà. Quina serà la més rigorosa, la més original, la millor comèdia o la millor tragèdia?
Visita guiada a l’Espai Cràter
Veniu a conèixer el nou Espai Cràter, el nou centre dels volcans! Descobrireu, dialogareu i reflexionareu sobre la formació i estructura del nostre planeta, l’activitat volcànica, els seus materials i característiques, la prevenció i el risc, el paper que han jugat els volcans en la comarca de la Garrotxa i els reptes socioambientals de futur. De manera individual o en grup, podreu recórrer la sala expositiva de l’Espai Cràter en companyia del nostre equip educatiu. Us convidem a descobrir els secrets de l’espai i a interaccionar amb els diferents mòduls de l’exposició.
Visita guiada al volcà del Montsacopa
Veniu a conèixer un dels volcans que trobem a la ciutat d’Olot, just al costat del nou Espai Cràter! Un volcà format per un con de morfologia regular i un cràter que s’ha conservat en bon estat. Descobrirem com s’ha format, quina activitat volcànica ha tingut, els seus materials i característiques… No us podeu perdre la visita a les grederes del volcà, considerades un punt d’interès geològic, científic, cultural, pedagògic i paisatgístic. Les explicacions estan adaptades a les edats i necessitats del grup. S’ofereixen dos tipus d’activitat: la reduïda, que inclou la visita a les grederes del volcà, i la completa, en la qual també es puja al cràter.
Paquet activitat + visita guiada a l’Espai Cràter
Escolliu una de les activitats que us oferim i complementeu-la amb una visita guiada a l’Espai Cràter, adaptada als diferents nivells educatius. Podreu gaudir de les nostres activitats experimentals de temàtica variada i recórrer la sala expositiva en companyia del nostre equip educatiu, per descobrir els diferents mòduls de l’exposició.
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.